Om oss

Proffsliv.se startades sommaren 2014 i syfte att ordna tryouts för spelare som drömmer om en karriär inom fotbollen. Vi har sedan dess hållit i 3-4 tryouts årligen runt om i Sverige och ca 10 tryouts totalt i Italien. För tryoutsen i Italien så samarbetar vi med ISM Academy. ISM har hållit tryouts i Italien sedan 1990-talet och är den största organisören i centrala Italien.

Utöver våra tryouts så ordnar vi 2-3 gånger om året tränarutbildningar i samarbete med portugisiska tränare. Dessa kurser baseras på den portugisiska modellen taktisk periodisering.

Hur ser urvalsprocessen ut inför era tryouts?
Vi ordnar flera små tryouts runt om i Sverige. Under våra tryouts i Sverige så har i våra svenska tränare och även officiella ISM-scouter som kollar på spelarna. Tränarna sammanställer sedan en rapport om varje spelare och denna läggs till grund för om man går vidare till Italien eller inte.

Hur många får chansen varje år att åka till Italien?
Det är olika varje gång. Vi försöker jobba med större grupper, därför att vi vill att så många som möjligt ska få chansen. Vi tar med ca 50-60% av alla spelare ner till Italien.

Kostar det något att följa med?
Den bästa spelaren i varje tryout får åka med där vi står för allting i Italien. Resterande spelare får betala en kostnad på 7500kr för måndag – lördag i Italien. I det priset ingår: träningar, matcher, frukost, lunch (trerätters), middag (trerätters), boende på ett av de bästa hotellen i Perugia, två uppsättningar kläder, hämtning och lämning på flygplats, transporter varje dag mellan hotell och fotbollsplan samt en utvärdering av dig som spelare. Under veckan i Italien försöker vi även åka på olika utflykter samt titta på fotboll.

Hur många får provspel hos klubbar?
Väldigt få. Av en grupp på 20-25 brukar 1-3 spelare sedan erbjudande om provspel hos en italiensk klubb. Som högst har en spelare fått provspel hos AC Perugias A-lag i Serie B (Lucas Grundberg, Vasalund), och vi har en spelare som fått provspel hos Perugia U17-lag. Vi har även några i Serie C och Serie D. Ingen har ännu fått erbjudande från en Serie A-klubb.
Vi har flera spelare som efteråt har fått provspel hos allsvenska och superetta-klubbar. Vi har just nu en spelare som kom till en allsvensk klubb tack vare en tryout (Markus Uppling, IFK Norrköping)

Hur stor chans har jag att få provspel i en italiensk klubb?
Chansen finns men den är väldigt liten. Att få provspel hos en Serie A-klubb är nästan omöjligt om du inte redan spelar i en elitklubb i Sverige. För att hamna i Serie A så måste du hålla landslagsklass. MEN är du tillräckligt bra så kommer klubbar i Italien se dig. Vi kan bara ordna att klubbar ser dig, inte att de vill ha dig. Att åka med på en tryout så ökar du dina chanser att bli proffs. Det innebär inte att du har en stor chans. Chansen är fortfarande liten, men större. När det gäller provspel hos en Serie A-klubb så är chansen större ju yngre man är.
Är man över 19 år så är det främst till klubbar i Serie C och femtedivisionen som är aktuell. En klubb i italienska femtedivisionen är som ett svensk division 1-lag.

Hur ser en vecka i Italien ut?
En vecka i Italien är måndag – lördag. Måndagen är ofta resdag. På tisdagen morgon är första träningen. Denna träning är bara med ISM-tränare. ISM:s tränare är professionella och heltidsanställda. På eftermiddagen är oftast match. Denna match är oftast mot ISM Academy U17 eller U19. Onsdagen brukar se likadan ut. På torsdag och fredag brukar det vara match mot ett annat italiensk lag. Dock inte alltid. I några enstaka fall så spelar vi bara mot ISM. Under dessa sista dagar så brukar vi också åka på lite utflykter.

Kommer det många scouter under veckan?
Det kan komma allt mellan 0 till 10. Under de första två dagarna så utvärderar ISM-tränarna er. I slutet av veckan kommer det scouter. Vilka som kommer beror på hur hög nivå ni håller.
Under alla våra tryouts så är det bara en gång vi inte haft en klubbscout på plats. Vi fler än hälften av tillfällena har vi haft Serie A-scouter. Vi har då haft scouter från Roma, Fiorentina, Empoli, Udinese på plats. Vilka och hur många är olika från gång till gång. Men under veckan är de viktigaste personerna ISM. Det är ISM som har samarbeten med klubbar och som kan få in er på provspel (Om ni är bra nog)

Jag vill inte spela i Italien. Kan jag ändå vara med?

Du kan självklart ändå vara med. En veckan i Italien med fotboll är en fantastisk upplevelse även om man inte vill stanna och spela där.

Har ni detta även för tjejer?
Inte ännu. Men det är något vi planerar att införa om vi få ihop tillräckligt många som är intresserade. Maila info@proffsliv.se om du är tjej och vill vara med på tryout.

Det finns det som säger att de inte varit nöjda efter en tryout?
Fler spelare kommer få ett NEJ än ett JA efter en tryout. Det kommer vara fler missnöjda än nöjda. Det är bara ett fåtal som får nytt provspel efteråt. Är man rädd att få ett NEJ efter vecka i Italien så rekommenderar vi inte våra tryouts.
Under veckan i Italien så jobbar vi med det VI kan påverka och det är: Bra boende, bra träningar, att alla är säkra, att vi tar oss till planen varje dag, att ingen är hungrig och att alla mår bra. Om en klubb är intresserad eller inte efteråt är inget VI kan påverka.

Kommer ni ha tryouts för fler än bara ISM?
Det är vår målsättning. Just nu jobbar vi enbart med ISM och det är för vi just nu tycker dem är bäst. Hittar vi en partner i ett annat land som är lika bra så kommer vi erbjuda tryouts även där. Då vi är stationerade i Spanien så tittar vi just nu på att ordna tryouts även där.

Är du intresserad av att se lite bilder från våra camper och tryouts? Besök gärna https://www.facebook.com/pg/proffsliv/photos